Η ΕΡΤ σίγησε. Με μια κορυφαία πράξη επίδειξης της κυβερνητικής ανικανότητας να ελέγξει και να νοικοκυρέψει τα του οίκου της, η ΕΡΤ έκλεισε βίαια, η φωνή της υπεύθυνης και σοβαρής δημοσιογραφίας έσβησε, ο πλουραλισμός της πληροφόρησης τραυματίστηκε και ο πολιτισμός καρατομήθηκε.
Δεν έχω, παρά να καταθέσω τη βαθιά μου θλίψη και πικρία.
Ανίκανη να παρακολουθήσω, έστω και κατά το ελάχιστο, τις ανούσιες και πανομοιότυπες «ψυχαγωγικές» σειρές των καναλιών της «ελεύθερης» τηλεόρασης (εκτός εξαιρετικών εξαιρέσεων), η ΕΡΤ αποτελούσε συχνά για μένα (όπως και για όλη τη Διασπορά, τολμώ να πω, και όχι μόνο) το ευεργετικό καταφύγιο άντλησης ζωής μέσα από τις εκπομπές της προγραμμάτων πολιτισμού, προβληματισμού, αλλά και πληροφόρησης.

Ένα κοινωνικό αγαθό αφαιρείται από όλους μας. Η σπασμωδική και αψυχολόγητη (το λιγότερο) «απόφαση» της κυβέρνησης επιβάλλεται κι εμείς γινόμαστε φτωχότεροι και πιο απορημένοι.

Αυτά είχα γράψει το ίδιο βράδυ που επιβλήθηκε βίαια και ετσιθελικά το κλείσιμο της ΕΡΤ. Δεν πρόλαβα να το δημοσιεύσω. Σήμερα όμως μετά το άκουσμα της ανάρτησης, που έκανε ο Πύρρος Δήμας, το ξαναθυμήθηκα κι ενισχυμένη και συγκινημένη από την επιβεβαίωση των λεγομένων μου, το δημοσιεύω.  

Ευχαριστώ τον Πύρρο Δήμα για τη καθαρή του κατάθεση. Κάποτε είχε σηκώσει την Ελλαδα στα χέρια του. Τώρα σηκώνει – ανορθώνει το υγιές εθνικό μας φρόνημα.

Έχοντας πάει στη ριμαγμένη Βόρεια Ήπειρο μετά την πτώση του καθεστώτος κατανοώ πλήρως το μήνυμά του και συγκινούμαι βαθύτατα. Αν και Ελλαδίτισσα (κατάγομαι από την Ξάνθη), έχοντας ζήσει εδώ (στην Κύπρο) ανελλιπώς από το 1972 μέχρι σήμερα, νιώθω ότι η ΕΡΤ αποτελούσε για μένα τον ομφάλιο λώρο, που με έδενε καθημερινά με την Πατρίδα, όσα και αν είναι τα κακά της, όσες και αν είναι οι πληγές που μας κερνά. Γιατί μας πληγώνει, αγαπητοί μου, μόνο ό,τι  αγαπούμε. Και με το να λέει ο Ποιητής «η Ελλάδα όπου κι αν πάω με πληγώνει», αυτή τη μεγάλη, τη βαθιά του αγάπη για την Ελλάδα πιστεύω ότι δηλώνει.

Και δεν είναι μόνο ο ομφάλιος λώρος που ενώνει τον καθένα από μας με την Πατρώα – Μητρική γη, αλλά και όλους εμάς (του Απόδημου Ελληνισμού) μεταξύ μας. Ήταν χαρακτηριστικό ότι ο πρώτος που επικοινώνησε με την ΕΡΤ, για να εκφράσει την πικρία και τη διαμαρτυρία του ήταν ο Πρόεδρος των Ελλήνων της Ζάμπιας. Μπορεί κάποιος από τους ανάλγητους πολιτικούς, που θέλουν να χρησιμοποιούν τον Απόδημο Ελληνισμό κατά το δοκούν και το συμφέρον, να αναλογισθεί το μέγεθος της ζημιάς που προκαλεί με τέτοιες πράξεις;Υ. Γ. Δεν μπορώ να μην εκφράσω την ευαρέσκειά μου (μέχρι θαυμασμού) για την ψύχραιμη στάση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, που με όλη τους την αξιοπρέπεια έμειναν στο μετερίζι και κράτησαν τη φλόγα, αλλά και σε όλους εκείνους – που συνηθίζουμε να αγελοποιούμε  κάτω από το γενικό όνομα «ελληνικός λαός» - σε όλους εκείνους λοιπόν, που με την ίδια αξιοπρέπεια και ψυχραιμία τους συμπαρίστανται. Α.Τ.